Açanal'dan Emine Erdoğan’a Hediye

Açanal

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ecz. Zemzem Gülender Açanal, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a Şanlıurfa’nın el emeği yerel ürünlerinden hediye etti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ecz. Zemzem Gülender Açanal, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a Şanlıurfa’nın el emeği yerel ürünlerinden hediye etti.

Açanal, Haliliye Belediyesi GESEM(Geleneksel El Sanatları Eğitim Merkezi) de yerel el sanatları ile üretilen coğrafi işaret ile tescilli CULHA fular,  CULHA şal, Masa Örtüsü ve Kehribar ürünlerden oluşan bir set hediye etti. Açanal, hediyeyi takdim ederken ürünler hakkında bilgi verdi.

Kehribar ürünlerin, stres ve gerginliği azaltma, tirod bozuklukları, guatr, mide, astım ve KOAH gibi hastalıklara yararlı etkilerinden de bahsetti.

CULHA'nın çok eskilere dayanan tarihi, kullanılan pamuğun işlenmesi, boyanması hakkında bilgi verirken, sağlamlığı ile 1650’li yıllarda Evliye Çelebi’nin Seyahatnamesinde Mısır kumaşından daha dayanıklı kapı gibi bir kumaş olduğunun geçtiğini de anlattı.

Unutulmaya yüz tutan bu yerel kumaşın geleneksel yöntemlerle elde dokunarak üretildiğini öğrenen Emine Erdoğan, “Kaybolmaya Yüz Tutan Geleneksel Dokumaların Korunması ve Gelecek Kuşaklara Aktarılması” projesine CULHA'nın eklenmesi talimatını verdi.

Proje kapsamında Ankara’da olan serginin tekrarı, Şubat ayında İstanbul Tophane’de 1 ay boyunca ziyaretçilere açık olacak.

Emine ERDOĞAN himayesinde, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı ve İTHİB (İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçılar Birliği) desteğiyle hayata geçirilen “Türkiye Dokuma Atlası Projesi” Türk milletinin hafızasını oluşturan binlerce yıllık dokuma kültürünü, korumak, geliştirmek, toplumsal farkındalıkla kuşaktan kuşağa aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacı ile oluşturulmuş bir kültür projesi.

“Türkiye Dokuma Atlası Projesi” ile Anadolu’nun dokuma kültürünün araştırılarak verilerin tek bir kaynakta toplanması; geleneksel dokumaların bölgesel hatta il bazında incelenmesi ve teknik yönden detaylandırılması sağlanacak. Yöresel dokumaların kimliklendirilmesi, kataloglanması, aslına uygun üretilmesi ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş olanların korunmaya alınması projenin genel amacı. Proje kapsamında; coğrafi işaret tescilinin karakteristik tüm yöresel dokumalar için teşvik edilmesi, coğrafi işaret almış olan dokumaların standartlara uygun üretilmesi için çalışmaların yürütülmesi amaçlanmakta.

Geleneksel dokumaların tekstil ve moda sektörü ile buluşturulmasıyla yerel kalkınmanın sağlanması, “Dokuma Kültürü Rotaları” ve “Yaşayan Müzeler” oluşturularak kültür turizmine ve yerel kalkınmaya katkı sağlanması projenin ileriye dönük öncelikli hedefleri arasında.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR