BAŞKAN BUCAK, BAZALT SÜTUNLARDA İNCELEMELERDE BULUNDU

BAŞKAN BUCAK, BAZALT SÜTUNLARDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, bazalt sütunların bulunduğu bölgelerde incelemelerde bulundu.

Bir süre önce Siverek-Kahta kara yolu 31’inci kilometresinde yol çalışmaları sırasında bulunan bazalt sütunlar jandarma ekiplerince koruma altına alındı.

Akademisyenlerin yaklaşık 2 milyon yıllık tarihe sahip olduklarını belirledikleri alanda incelemeler başlatıldı.

Bölgeye giden Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, alanda incelemelerde bulunarak sütunlar hakkında bilgi aldı.

Bazalt sütunların dünyada nadir görüldüğü yapılar olduğunu dile getiren Başkan Ali Murat Bucak, “İlçemizin tanıtımı ve turizm için bizim için çok önemli. Bu sütunların muhafaza edilmesi için bölgede ciddi bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Tabi biz bu konuda uzman olmadığımız için gerek bakanlık gerekse merkezi hükümet tarafında gerekli girişimlerimizi yapacağız. Yine de bölgenin korunabilmesi özellikle koruma bantlarının olması bile büyük önem arz ediyor. İnşallah hayırlı olur, ilçemizin ve bölgemizin tanıtımı için büyük yarar sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Bulunan bazalt sütunların korunmasının önemine değinen Harran Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, şunları söyledi:

“Sivil toplum kuruluşlarının, öğretmenlerimizin ve sayın başkanımızın ilgilenmiş olması kamuoyu oluşturması ve tanıtma açısından önem arz ediyor. Konum itibarıyla daha önceden de ifade etmiş olduğum gibi önemli bir alan içerisinde yer alıyor. Nemrut’a giden yol üzerine yine Takoran Vadisi’ne yakın bir alan içerisinde. Dolayısıyla turistlerin yol güzergâhı üzerinde olan bir yer ve bu nedenle de ziyaretçi sıkıntısı diyelim burada gerçekleşmeyecektir. Çok ziyaret edenleri olacaktır ve bu da ekonomik bir getiri getirecektir ama en önemlisi burada tabiatın bize getirmiş olduğu bu mirasın burada korunmasıdır. Çünkü bunlar bir kere tarih belirtildikten sonra bir daha geri getiremeyiz. Tarihi eserleri belki taşıyabiliriz ama bizim bunları taşıma imkânımız yok. Bu nedenle tabiatın bize getirmiş olduğu bu değerlerin korunmuş olması ve burada ilerisi için belki bir ziyaretçi alanların burada oluşturulmuş olması önemli olan bir husustur.”

Alanda yapılan incelemelerin ardından Takoran Mahallesi’nde ‘Siverek Bazalt Sütunları Tanıtım Programı’ düzenlendi.

Program, Takoran Vadisi’ne düzenlenen tekne turunun ardından sona erdi.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR