COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

Tescilli 30 coğrafi işaretli ürünü ile Türkiye’nin lideri olan Şanlıurfa’da coğrafi işaretli ürün sayısı artırılıyor.

Tescilli 30 coğrafi işaretli ürünü ile Türkiye’nin lideri olan Şanlıurfa’da coğrafi işaretli ürün sayısı artırılıyor. Başlatılan çalışmalar kapsamında Şanlıurfa sadece ürünlerin tescilini almayacak bunları katma değerli hale getirebilmek için yurt dışı pazarlar arayacak.

"Dünyanın en eski mutfağı" sloganıyla UNESCO yolunda olan, Tarihin başlangıç noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da yöresel ve bölgesel ürünlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 'Coğrafi İşaretli Ürünler İstişare Toplantısı' yapıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Çelik, ŞUTSO Başkanı Halil Peltek, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı M.Şefik Bakay, ilçe belediye başkanları ve başkan yardımcıları ile kurum ve kuruluş, STK  temsilcilerinin katıldığı toplantıda, yöresel ve bölgesel marka değerleri masaya yatırıldı.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERDE LİDER ŞANLIURFA ÜRÜNLERİNİ YURTDIŞI PAZARLARA HAZIRLAYACAK

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde Cumhuriyet Parkı Tesislerinde düzenlenen toplantıda Coğrafi işaretli ürünlerin AB tescilinin de yapılarak yurtdışı pazarına ulaştırılması için gerekli çalışmaların başlatılması kararı alındı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi odası tarafından, konu hakkında verilen brifingde ilin potansiyeli ve bu potansiyelin gün yüzüne çıkartılması için yol haritası sunuldu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül , paydaş kurumlarla ortak bir komisyon kurarak ilimizin değerlerini gün yüzüne çıkartılması ve coğrafi işaretlerinin alınması için çalışma başlattı.

Kendine özgü iklimi, güneşi, suyu, verimli toprakları, kültürel zenginlikleri, endemik canlı türleri ve gastronomik çeşitliliği ile bir marka şehir olan Şanlıurfa'da tescilli ürün sayısının artırılması  gerektiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "Bu marka şehir için bizler de paydaş kurumlarımızla bir araya gelerek tescilli ürün sayımızı artırmayı hedefliyoruz."dedi.

BAŞKAN BEYAZGÜL: ŞEHİRLER ARTIK MARKALAŞMA REKABETİ İÇERSİNDEDİR

Toplantı teklifini Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasındaki bir toplantı aldıklarını belirten Başkan Beyazgül, "Çok doğru ve yerinde bir teklifti ve bizde bu toplantıyı organize ettik. Coğrafi işaretli ürünler konusunda artık kurumsallaşıyoruz. Herhangi bir şehrin 3-5 tane ürünü var. Şanlıurfa ise bu konuda çok zengin. Biz her kesimin bu konuda katkı sunmasına hazırız. Dosya hazırlanmasında hizmet alımı gerekiyorsa hizmet alımını yapacağız. Aklınıza gelen Urfa ile ilgili tüm düşünceleri bize yansıtın bizlerde hemen harekete geçelim. Şehirlerin artık markalaşması ve rekabeti var. Bu rekabette çok öne geçmemiz gerekiyor. Urfa’ya gelen herkes şunu ifade ediyor; Urfa gerçek manada her yönü ile zengin bir şehir, tarih yönünde, kültür yönünde, müzik yönünde, gastronomi yönünde. Bunun tanıtılması ve markalaşması çok önemli. Bu bakımdan arkadaşlardan beklentim şu; bugün bu coğrafi işaretleri yaptık ama yarında başka bir çalışma derseniz hemen bu masanın etrafında toplanmak bizim için zor bir iş değil. Aklınıza takılan şunlar niye yapılmıyor şu yok dediğiniz her şeyi sizlerle oturup çalışmasını yapmaya hazırız. Bu toplantıya katkılarınızdan dolayı tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ederim, bundan sonra katkılarınızın devam edeceğini düşünüyoruz. 'Kurumsallaşan Coğrafi İşaretler  Komisyonu'na da şimdiden başarılar diliyorum" diye konuştu.