ALS Hastalığı Nedir?

ALS Hastalığı Nedir?

Bütün dünya ile birlikte Türkiye`de de ünlü isimler başlarından aşağıya bir kova buzlu su dökerek ALS hastalığına dikkat çekmeye çalışıyor. ALS hastalığı nedir ? Belirtileri nelerdir ? Tedavisi mümkün müdür ? Osm Ortadoğu Hastanesi Nöroloji uzmanlarından Uz. Dr. Gülseren Büyükşerbetçi hastalıkla ilgili şu bilgileri aktardı :

ALS Nedir ?
Hastalığın merkezi sinir sisteminde meydana geldiğini belirten  Büyükşerbetçi; " ALS hastalığı 1. motor nöron adı verilen ve vücudumuzun kaslarını yöneten sinir hücrelerinde tahribat oluşması ve  hücre meydana gelmesi sonucu oluşmaktadır.. Hastalık, vücudumuzun kaslarını yöneten sinir hücrelerinde fonksiyon kaybı yarattığından dolayı hastanın zihinsel, bellek ve duyusal fonksiyonlarını etkilemez.
 
ALS Belirtileri Nelerdir ?
ALS hastalığının başlangıçta çok belirgin belirtileri olmadığına dikkat çeken Uz. Dr. Gülseren Büyükşerbetçi; "Hastalık  başlangıçta basit gibi görünen yorgunluk, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, yutma güçlüğü, halsizlik ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.  Bu belirtiler başka basit nedenlerden de ortaya çıkabileceğinden hastalar bu durumlarda ALS`den şüphelenmeyebilir." dedi. 
 
Hastalığın henüz kesin bir tedavisinin bulunamadığına dikkat çeken Büyükşerbetçi hastalığın ilerlemesinin bazı ilaçlarla yavaşlatılabileceğine dikkat çekerek hastalığın ileri derece belirtilerini şöyle sıraladı ;
 Kol ve bacak kasları gitgide zayıflama, kuvvet kaybı oluşması
Yeme ve içmeyi zorlaştıran yutkunma güçlüğü
Gıdaların akciğere kaçması
Nefes alma güçlüğü
bu ve bunun gibi şikayetler ilerleyerek hastayı yatağa bağımlı hale getirir. 
 
Bu belirtileri gören hastaların da yapılan nörolojik değerlendirmeler ile kesin tanı için EMG çektirmeleri gerektiğini belirten Büyükşerbetçi " ALS hastalığı her hastada farklı seyir gösterir. Bazı hastalarda kısa sürede, nefes alamadığı için solunum cihazına, yutkunamadığı için de tüple beslenmeye ihtiyaç duyulacak kadar hızlı ilerleyen ALS  bazı hastalarda da yardımsız günlük yaşantısını devam ettirebilecek şekilde uzun süre yaşamaya imkan verebiliyor. Ancak hastalık zamanla mutlaka ilerler ve hastada fonksiyon kayıplarına yol açar. Hastanın hastalık seyri boyunca nöroloji, göğüs hastalıkları, psikiyatri ve fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinin dahil olduğu multidisipliner olarak takip edilmesi çok önemlidir." dedi


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR