İŞ BANKASI ŞANLIURFA`DA ORMAN KURDU

İŞ BANKASI ŞANLIURFA`DA ORMAN KURDU

Türkiye İş Bankası tarafından 2008 yılından beri yürütülen ve Türkiye`deki en kapsamlı kurumsal ağaçlandırma çalışmalarından biri olan `81 İlde 81 Orman` projesi, Şanlıurfa`da da hayata geçti.
`Türkiye İş Bankası Şanlıurfa Ormanı` için fidan dikim töreni Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü`nde yapıldı. Tören; Vali Yardımcısı Bahri Tiryaki, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nakkaş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, kurum müdürleri, oda başkanları, banka
yöneticileri, TEMA yetkilileri, TEMA gönüllüleri, Yavru Tema`cılar ve ilköğretim öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. Fidan dikim töreni öncesinde de şehir merkezindeki İş Bankası şubesi önünde sembolik olarak bir fidan dikildi.
İş Bankası`nın, Çevre ve Orman Bakanlığı ve TEMA Vakfı işbirliğinde yürüttüğü `81 İlde 81 Orman` projesiyle, beş yıl içinde, üç bin futbol sahası büyüklüğündeki yaklaşık 1500 hektarlık alana iki milyonu aşkın fidan dikileceği bildirildi.
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Küresel iklim değişikliği ve sellerin yanı sıra canlı türlerinin giderek azalmasının en önemli nedenlerinden biri ormansızlaşmadır. Türkiye İş Bankası`nın Çevre ve Orman Bakanlığı ile TEMA`nın işbirliğinde 22 Aralık 2008`de başlattığı ve Türkiye`nin en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan `81 İlde 81 Orman` projesi kapsamında Şanlıurfa`da da `İş Bankası Ormanı` oluşturuldu. Küresel iklim değişikliğine karşı en etkili önlemlerden biri olan orman
alanlarını genişletme çalışmaları kapsamında İş Bankası`nın Şanlıurfa ile birlikte ağaçlandırdığı il sayısı 38`e, ağaçlandırılan alan ülke genelinde yaklaşık 735 hektara ulaşırken, dikilen fidan sayısı ise 1 milyonu aştı" dedi.
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, törende yaptığı konuşmasında, "Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi`nin hazırladığı `Avrupa`da Orman Yangınları 2008` raporuna göre Türkiye, 2008 yılında 27 bin 848 hektar ormanlık alanını kaybetti. Türkiye, bu kayıpla Avrupa`da ormanları en çok hasar gören ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Geçen yıl ise Türkiye`de 1.652 orman yangınında 4.500 hektardan fazla orman alanı yok oldu" dedi.
Özince, dünyada her yıl İç Anadolu Bölgesi`nin yüzölçümü kadar, ortalama 13 milyon hektar ormanın yok olduğunu, bilimsel araştırmalara göre, 10 yıl içerisinde dünya genelinde kaybedilen ormanları geri kazanmak için 130 milyon hektar, yani Türkiye`nin yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde bir alana ağaç dikilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ayrıca Özince, `81 İlde 81 Orman Projesi` kapsamında fidan dikimi tamamlanan illeri şöyle sıraladı:"Adana, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Sivas, Uşak, Yozgat."
TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da:"Küreselleşme süreci içinde yaşam koşulları açıdan kimse kendi kaderini kendi belirleyemez. Küreselleşmeyle kendi başıma mücadele edersem ülkem için pek faydalı olamam. Hep birlikte mücadele etmemiz gerek. Benim insanları yaşamam lazım, doğayı korumam lazım ki ben yaşayabileyim. Dünyada ki canlılarla ortak bir yaşama sahibiz. Bu nedende ortak hareket etmemiz gerek. İnsanoğlu inanırsa yaşanabilir bir dünya yapabilir. Yaşanabilir bir dünya Türkiye`den değil,
bu bölgeden doğudan başlayacak" diye konuştu.
Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nakkaş ise, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için bakanlığımız bir seferberlik çıkarmıştır. Fazla bir yaptırımı yoktu. 2008 yılında bir genelge yayınlandı. Toplumumuzun her kesimine bazı görevler düştü. Herkes görevini yerine getirmek için ağaç dikiminde canla başla çalıştı. 2012 yılına kadar bir Belçika büyüklüğünde bir alanı orman alanına dönüştüreceğiz. Hedeflerimizin üzerine çıkmak için çalışacağız.
Son olarak kürsüye çıkan Vali Yardımcısı Bahri Tiryaki, "Biz doğayı atalarımızdan almadık. Geleceğimizden ödünç aldık. Ödünç aldığımız bu duruma kurumsal ve şahsi anlamda sahip çıkmalıyız" dedi.
Öte yandan, İstanbul`dan gelen gazetecilerle birlikte Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak da kendisi için ayrılan alana fidan dikti.



İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR