Facebook her an kapanabilir

Facebook her an kapanabilir

Türkiye`de toplam 1600 site yasaklı, 12 milyon kişinin kullandığı Facebook da bugüne kadar 4 bin 100 kez kapatılma tehlikesi geçirdi ve halen kapatılma riski var.

İnternet abonesi sayısının 8 milyona ulaştığı, yaklaşık 30 milyon kişinin internete ulaşabildiği Türkiye’de siber suçlarda da ciddi artış var.


Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, kamuoyunda telefon dinleme konusundaki olumsuz imaja internet denetimi konusunda da sahip. Aralarında Youtube ve Playboy gibi ünlü sitelerin olduğu 1600 sitenin kapalı olduğu Türkiye’de Facebook’un da kapanma riski hala var.


Radikal gazetesinin haberine göre, katalog suçlar olarak adlandırılan listede "İntihara Yönlendirme", "Çocukların Cinsel İstismarı", "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma", "Sağlık için Tehlikeli Madde Temini", "Müstehcenlik", "Fuhuş", "Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama", "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar" var. Bu suçlar işlendiğinde yer sağlayıcı yurtdışında ise TİB resen siteye erişimi engelleyebilir. Yer sağlayıcı Türkiye’de ise TİB sadece müstehcenlik ile çocukların cinsel istismarı gerekçesiyle resen kapama yoluna gidebiliyor. Bunun dışındaki bütün kapamalar mahkeme kararıyla gerçekleşiyor. Video paylaşım sitesi Youtube, yaklaşık iki yıldır kapalı. Bunun nedeni, yayınlanan Atatürk aleyhtarı bir video nedeniyle engelleme kararı.


YOUTUBE AÇILIR MI?



TİB Başkanı Fethi Şimşek’e göre, sorunun çözümü için iki yol var. İlki youtube’un hakaret videosunu çıkarması. İkincisi ise erişim engellemesine dair mahkeme kararının kaldırılması. Youtube yöneticileri Türkiye’de siteye erişim engellendikten sonra içeriği çıkarmaya yanaşmıyor. Daha önce youtube’dan sıkça içerik çıkarma isteyen ve hep olumlu yanıt alan TİB, erişim engellemesi yüzünden artık youtube’a ‘şunu çıkarın’ diyemiyor.


Türkiye, çözüm için ilgili yasadaki "katalog suçlar" yeniden düzenleyebilir ve kapatma gerekçeleri azaltabilir. Zaten başlı başına bir yasa ile suç sayılan Atatürk’e hakaret de bu listeden çıkarılabilir. Ya da kesinleşmiş mahkeme kararının kalkması için Adalet Bakanlığın ‘kanun yararına bozma’ yoluna gidebilir. Bakanlık mahkeme kararının yazılı emir yoluyla bozulmasını Yargıtay’dan isteyebilir. TİB’in girişimleri sonucunda facebook’tan 4100 içerik çıkarılmış. Yani, içerik çıkarma süreci doğru işlemese Facebook 4100 kez kapanabilirdi.


CHP SANSÜRCÜ OLUYORDU



CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkını ararken sansürcü oluyordu. Facebook içinde ‘Kılıçdaroğlu PKK’lıdır’ başlıklı bir grup açılmıştı. Kılıçdaroğlu buna karşı dava açtı ve kazandı. TİB, Facebook içindeki grubu kapatma talebini “.com” uzantısıyla bitmediğini için ‘yasal olarak mümkün değil” diyerek geri çevirdi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun avukatları mahkeme kararını uygulatmadığı gerekçesiyle TİB yöneticilerine dava açtı. Oysa, TİB yöneticileri kararı uygulasalardı sadece grubu kapatmak teknik olarak mümkün olmadığı için facebook.com’un tamamanın kapatılması gerekecekti. Ama TİB fiili olarak sorunu çözdü. Facebook Türkiye temsilciliğine başvurarak içeriği çıkardı. Bu olmasaydı, Kılıçdaroğlu’nun avukatları hemen en yakın sulh hukuk mahkemesine başvurmalıydı.


YA ŞİMŞEK MAHKÛM OLURSA



Mahkeme’nin ‘içerik çıkarma’ kararı doğrultusunda yer sağlayıcı olan Facebook’a başvurup içeriğin çıkarılmasını istemeliydi. Eğer bu talep reddedilseydi o zaman mahkemeden yeni bir karar çıkarttırarak siteye erişimin tamamen engellenmesini isteyebilirdi. Kılıçdaroğlu ya da avukatları mahkemeden grubu hazırlayan ve yayınlayan kişi ya da kişilerin tespiti için girişimde bulunabilirdi. TİB Başkanı Şimşek hakkında kararı uygulamadığı gerekçesiyle yargılama devam ediyor. Şimşek mahkûm olursa bundan sonra bütün kararların uygulanacağı ve sorunun fiiliyatta çözülemeyeceği aşikâr.


 
 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR