Halfeti’de GES Projesine Mahkemeden İptal Kararı

Halfeti’de GES Projesine Mahkemeden İptal Kararı

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Macunlu ve Gürkuyu mahalleleri sınırları içerisinde kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projesine ilişkin önemli bir gelişme yaşandı.

Uzun süredir projeye karşı mücadele eden köylülerin açtığı davada mahkeme, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Sarı Perakende A.Ş. tarafından “Atalantis 2” adıyla hayata geçirilmesi planlanan GES projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle dava açıldı. Mustafa Bağlı adına, vekilleri Avukat Mustafa Hartavi ve Avukat Feyza Nur Avcı aracılığıyla açılan davayı değerlendiren mahkeme, yapılan inceleme sonucunda ÇED kararının ilgili mevzuata ve kamu yararı ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.

Mahkeme, proje için verilen ÇED olumlu kararının hukuki dayanağının yeterli olmadığı kanaatine vararak kararın iptaline hükmetti.

Karara ilişkin açıklamada bulunan mahkeme, Anayasa’nın 56’ncı maddesine dikkat çekti. Açıklamada, “Anılan mahkeme kararı ile Anayasa’nın 56’ncı maddesinde güvence altına alınan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı kapsamında çevrenin korunması, tarım alanlarının muhafazası, doğal yaşamın sürdürülebilirliği ve bölge halkının haklarının teminat altına alınması yönünde etkin bir yargısal denetim sağlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

 



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR