Şanlıurfa'da nar üreticileri ve sektör temsilcileri bir araya geldi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İl Tarım Müdürlüğü ile yurtiçi ve yurtdışından katılan firmaların işbirliği ile gerçekleştirilen buluşmaya, bölge çiftçisi yoğun ilgi gösterdi.
Buluşmada, Türkiye'nin nar ihracatındaki yeri ve stratejik önemi, alanında uzman kişiler tarafından aktarıldı. Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, ‘Narın tarihçesi, önemi ve dünyada narın artan trendi' konusunu, Harran Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Binici de 'Türkiye'nin nar ihracatındaki yeri ve önemi ile çiftçilerin üretim, pazarlama ve fiyat gibi sorunları' konusunu ele aldı. Buluşmaya katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, açılış konuşmasında, bölge çiftçisinin sorunlarının çözümü için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Nar buluşmasının önemine değinen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, “Nar bölgemizin bir meyvesi, Amerika'ya bin 600'lü yıllarda İspanyol gemiciler tarafından götürülmüş. Bugün Amerika dünyada nar üretiminde en çok üreten ülkeler arasında yer alıyor. Bizim bölgemize baktığımızda ise 3 bin, 4 bin yıldır çiftçiler tarafından üretiliyor. Bu meyve neredeyse bir sağlık iksiri görevi görüyor. Tarihte her derde derman olmuş bir meyvedir. Asurluların bahçelerinde yetiştirilmiş, birçok medeniyet bu meyveye önem vermiş. C vitamini bakımından, besin bakımından oldukça önemli bir meyvedir. Tansiyona, kalp-damar tıkanıklığına ve birçok hastalığa iyi geliyor. Üreticimiz maalesef yıllar önce nar tesis ettiler ama para etmediği için nar ağaçlarını zamanla söktüklerini gördüm, buna şahit oldum. Bu nedenle bugün bu konuyu fakültede ele aldık. Burada bütün bölgedeki Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tüm nar üreticilerini davet ettik. Sanayicileri de buraya davet ettik. Amacımız üreticilerle sanayicileri bir araya getirerek, bu ürünü değerlendirmektir. Yurtiçinden ve yurtdışından şirketler var. Bölgemizde yatırım yapmış, fabrika kurmuş uluslararası şirketler var. Bunlar aramızda, bunları ikna ederek yeni fabrikalar kurmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Çiftçi burada tüm sorunlarını uzmanlarıyla karşılıklı olarak tartışacak. Her türlü soruna çözüm bulmaya çalışacağız” dedi.
“100 milyon liralık yatırım”
Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Mehmet Aksoy da toplantıda Şanlıurfa'ya 100 milyon liralık bir yatırımın olduğunu belirterek, “Bugün Şanlıurfa'mız için hayırlı bir gün oldu. Özellikle nar sanayisi ve nar suyu ile ilgili bir fabrikanın 100 milyon liralık bir yatırım bedeli ile açılışının yapılacağını bu panelde öğrendik. Bizim amacımız katma değeri arttırmak Şanlıurfa'mızın, üreticimizin kazanacağı alanları daha da çeşitlendirmek, özellikle tarımsal üretim planlamasını bugün panelde anlattım. Üreticilerimize, devletimizin verdiği destekleri anlattım. Narın önemi bölgemizdeki geçmişi zaten ortadadır. Biz bölgemizin, devletimizin destekleriyle beraber sahada olacağız, üretimin içinde olacağız. Tarım sanayisinin de bir ayağının biz olduğumuzu çiftçimize, üreticimizi anlatmaya devam edeceğiz. İnşallah Şanlıurfa'mıza hayırlı olur. Ben bugün bu programın başarılı olduğunu gördüm. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz” diye konuştu.
Çiftçiler ise sorunlarını konunun uzmanlarına aktardıklarını belirterek buluşmanın verimli geçtiğini ifade ettiler.