YEŞİLAY ŞANLIURFA ŞUBESİ BAŞKANI AZİZ ÇİFTÇİ'DEN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE VURGUSU

YEŞİLAY ŞANLIURFA ŞUBESİ BAŞKANI AZİZ ÇİFTÇİ

Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Aziz Çiftçi, bugün düzenlediği basın toplantısında, Yeşilay’ın tarihi, faaliyetleri ve bağımlılıkla mücadelesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çiftçi, Yeşilay’ın Birinci Dünya Savaşı döneminde, işgal güçlerinin halkı alkolle zehirlemeye çalışmasına karşı kurulduğunu hatırlattı.

“Hilal-i Ahdar'dan Yeşilay’a”

Yeşilay’ın, 5 Mart 1920’de Sultan Vahdeddin’in izniyle dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulduğunu belirten Çiftçi, kuruluşun amacının alkol bağımlılığına karşı mücadele olduğunu söyledi. Zaman içinde bağımlılık türlerinin çeşitlenmesiyle birlikte Yeşilay’ın da faaliyet alanlarını genişlettiğini ifade etti. Bugün alkolün yanı sıra tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla da mücadele ettiklerini vurguladı.

Yeşilay’dan Uluslararası Mücadele

Çiftçi, Yeşilay’ın 120 şubesiyle Türkiye genelinde aktif olarak hizmet verdiğini, aynı zamanda 97 ülkede bağımlılıklara karşı uluslararası alanda mücadele ettiğini dile getirdi. Bilimsel ve kanıta dayalı yöntemlerle bağımlılıkla mücadele ettiklerini belirten Çiftçi, "Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de toplam 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) bulunmaktadır. YEDAM’lara 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabiliyor" dedi.

Ücretsiz Psikolojik ve Sosyal Destek

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM), bağımlılıklarla mücadelede uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekipleriyle bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlıyor. Çiftçi, tütün, alkol, madde bağımlılığı, internet ve kumar bağımlılığı gibi konularda bilgi almak ve destek görmek isteyenlerin YEDAM’a başvurabileceğini hatırlattı.

Deprem Sonrası YEDAM Yeniden Faaliyette

Çiftçi ayrıca, 6 Şubat depreminin ardından faaliyetlerine ara veren Hatay Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin, 24 Nisan’da konteynerde yeniden açıldığını ve bu tarihten itibaren 179 başvuru aldığını sözlerine ekledi.

Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede her geçen gün daha da genişleyen hizmet ağıyla Türkiye’de ve dünyada önemli bir sivil toplum kuruluşu olma misyonunu sürdürüyor.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR