YUSUF KÜRKÇÜOĞLU


BABA HAYRİ


“Baba Hayri, Gollerin Efendisi, Futbolun Beyefendisi”. Şanlıurfalı Hayri Ülgen ağabeyimin kitabının ismi. Alfa Yayınları arasında çıkan kitabı okurken Hayri Ülgen’in alçakgönüllülüğü de yazdığı satırlara yansımıştı. Hayri Ülgen, kitabında Urfa’nın kenar mahallelerinden birinde doğdum derken herkesin kalbini nasıl kazandığını anlatmıştı bu cümlelerle.

Hayatının her döneminde pozitif düşünmenin karşılığını gören Hayri Ülgen’i uzun yıllardır tanırım fakat yüz yüze tanışmamız Fenerbahçe-Şanlıurfa maçında olmuştu. Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu stadında basın tribününde maçı yan yana izlemiş ve maç süresince de sohbet etmiştik. Abileri Müslüm Ülgen, merhum Mehmet Nuri (Aslan) ve kardeşi merhum Naci iyi dostlarımdı. Bana İstanbul’da ağabeylik yapan Müslüm Abi ile halen görüşürüz. Büyük abisi Osman Ülgen ise baba dostumdur.

Hayri Ağabeyin Urfa’dan ayrılışı 70’li yılların başında 15 yaşında iken, futbolcu olma hayalleri eşliğinde İstanbul’daki ağabeylerinin yanına kaçmasıyla olur. Bu hayalinin bir gün gerçekleşeceğini ve ünlü bir futbolcu olacağını bilmeyerek İstanbul macerasına genç yaşta yelken açmıştı Hayri Ülgen.

İstanbul’da Mehmet Emin Bozanoğlu’nun Kebap Salonu’nda çalışmaya başlayan Hayri Ülgen, bir yandan da kulüp seçmelerini takip eder. Kısa süre sonra İstanbulspor seçmelerini kazanarak futbol hayatına ilk resmi adımını atan Hayri Ülgen’i Milli Takıma kadar yükselecek günler bekliyordur.

Sarıyer’de oynarken taraftarların “Baba Hayri” lakabını taktığı Hayri Ülgen yıllarca böyle anılacaktır. 4 yıl gol krallığı ve 6 yıl hiç sarı kart görmemesi Hayri Ülgen’in futboldaki önemli başarıları arasında yer alır.

“Baba” lakabını alan sayılı futbolculardan biri olan Hayri Ülgen özel hayatında da sevilen, sayılan bir “Baba”. O Ayla Ülgen’in eşi ve Begüm ile Betül’ün biricik “Baba”sı. Minik Sarper’in de “Dede”si.

İstanbulspor’da başlayan futbol serüveni Çapaspor, Amatör Milli Takım, A Milli Takım, Fenerbahçe, Tekirdağspor, Samsunspor, Sarıyer, Vefa ve Taksimspor takımlarında devam eden Hayri Ülgen futbola son noktayı Kınalıadaspor’da koyar.

Futbol hayatından sonra Kapalıçarşı ve Yayla İdman Yurdu’nu çalıştırarak teknik adamlık da yapan Ülgen, uzun bir süre kebap salonu da çalıştırdı. Halen spor yazarlığı ve televizyonlarda futbol yorumculuğu yapan Hayri Ülgen’in hazırladığı kitapta, hayatının son 40 yılına dair önemli hatıralar yer alıyor.

Dostları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan ünlü Urfalı sanatçı İbrahim Tatlıses’e kadar Hayri Ülgen’in birçok kişiyle hatıralarını ve kısa hikâyelerini zevkle okuyacaksınız.

Şanlıurfa’yı ve Şanlıurfaspor’u çok seven Hayri Ülgen fırsat buldukça memleketine gelerek hasret gideriyor. Şanlıurfaspor ile ilgili sık sık köşe yazıları da yazıyor. Yazımızı Hayri Ülgen’in Şanlıurfa ile ilgili şu sözleriyle tamamlayalım. “Şanlıurfa’yı tanımak istiyorsanız birkaç gününüzü orada geçirin. Anzelha’yı, Urfa Kalesi’ni, Harran’ı, Atatürk Barajı’nı, Balıklıgöl’ü ve birçok tarihi ve manevi mekanı görün. Bununla beraber çiğköftesini, ciğer kebabını, künefesini ve isotonu da yemeyi ihmal etmeyin.”

“Baba Hayri” kitabını tüm kitapçılardan temin edebilirsiniz.

Tüm hemşehrilerimin 11 Nisan Kurtuluş Bayramlarını kutlar esenlikler dilerim.

ykurkcuoglu@gmail.com