YUSUF KÜRKÇÜOĞLU


Dünya şirketinin başındaki Türk


Nisan ayının ikinci haftası Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent’in davetlisi olarak Coca Cola’nın ABD’deki merkezinde idik. Atlanta’daki merkezde Türkiye’den gelen gazetecilere ev sahipliği yapan Muhtar Kent’ten Coca Cola’nın hedefleri ve çalışmalarını dinledik. Toplantıda; Coca-Cola Avrasya- Afrika Grubu Kurumsal İlişkiler Direktörü Gürtay Kıpçak, Coca Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi Kurumsal İletişim Direktörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan, Türkiye Bölgesi Kurumsal İletişim Müdürü Dilge Berktaş, Türkiye Tüketici İlişkileri Müdürü Funda Küçükosmanoğlu, Türkiye Bilimsel ve Kurumsal İlişkiler Müdürü Dr. Samar Renk Berberoğlu ve Bilimsel Direktör Dr. Thea Chumburidze de hazır bulundu. Aynı gün akşam bizlere bir yemek veren Coca Cola International Başkanı Ahmet C. Bozer ile de uzun bir sohbetimiz oldu.

 

Cola dağıtımından CEO’luğa

 

1979 yılında çalışmaya başladığı Coca Cola’nın 1 Temmuz 2008’den bu yana CEO’su olan Muhtar Kent’in azmi takdire şayan. Coca Cola’da 26 yaşında ilk işe başladığında her sabah saat 04.’de kamyon ile marketlere ve satış noktalarına Cola Cola satan Kent’in şirketin birçok üst kademesinde görev alması ve 6 yıldır da CEO’su olması bir Türk olarak beni gururlandırdı. Muhtar Kent halen, fırsat buldukça kamyon ile satış noktalarını dolaşıyormuş.

 

“Trendlerin her zaman önündeyiz”

 

Coca Cola’nın dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketi olduğunu bu bakımdan sağlıkla her zaman iç içe olduklarını söyleyen Kent konuşmasında, en sık tüketilen ve günde dünyada tüketicileriyle 1.9 milyar defa buluşan 500’e yakın marka, 3 bine yakın ürünleri olduğunu belirtiyordu. İçilen bir şey ürettikleri için sağlıkla yakın olmaları gerektiğine değinen Kent, Coca Cola’nın 127 yıldır trendlerin her zaman önünde olan bir şirket olduğunu, trendlerin oluşmasında önemli katkıları olan bir kuruluş olduklarının altını çizdi.

 

Obezitenin çözümü

Muhtar Kent, sağlık editörleri ile buluştuğu için sağlık alanında yaptıkları çalışmalardan da bahsetti. Çok sayıda sosyal sorumluluk projesine imza atan Coca Cola, obezitenin çözümüne katkı sunmayı, çözümlerinden bir tanesi olmak istiyor. Dünyanın önemli konularından bir tanesinin yalnız gıda sorunu yaşayan büyük kitleler değil fazla gıda alan büyük kitleler de olduğuna değinen Muhtar Kent şunları söyledi: “İkisi birden bir arada her gün önümüzde olan konular. İkisine de ağrılık veriyoruz biz. Bilhassa okul çağındaki çocuklara O ülkelerin Sağlık Bakanlıklarıyla ve o ülkelerin okul sistemleriyle birlikte vitaminli özel ürünler üretiyoruz. Aynı zamanda da çağımızın önemli konularından bir tanesi olan obezite ile de ilgileniyoruz. Obezitenin çözümlerinden bir tanesi olmak istiyoruz. Çözüme katkı sunmak istiyoruz. Altın üçgen diye tabir ettiğimiz konsept de çok önemli burada. İş alemiyle, hükümetlerle ve sivil toplum örgütleriyle altın üçgeni daha iyi çalıştırmak istiyoruz. Tek başına hiçbir hükümet buna çözüm bulamaz. Her gün 7 milyar insanın bir yerde kendileri için yapacakları seçeneklerle ilgili kararlar bunlar. Hiçbir zaman bunu kanunla çözemezsiniz. İş alemi de çözemez. Birlikte çalışmak lazım. Gıda tüketmek harcamaktan daha kolay ve insanlar tarafından tercih edilen bir konu. Bu komplike bir toplumsal konu. ”

 

Başarıyı tekrarlamak

 

Dünyanın en önemli 10 yöneticisi arasında kabul edilen Muhtar Kent, “Coca Cola şu anda bulunduğu konumdan memnun mu?” sorusunu şöyle cevapladı: “Biz hiçbir zaman bulunduğumuz konumdan memnun olmayız. Bizim için en önemli şey yapısal hoşnutsuzluk. Çünkü bizim için en önemli konu başarıyı elde etmek değil başarıyı tekrarlamaktır. Başarıyı

tekrarlamak çok daha zor bir şeydir. Kaç tane takım biliyorsunuz Türkiye liginde üst üste 5 yıl şampiyon olan? Dolayısıyla rehavete kapılmak başarıyı tekrarlamaktan daha kolaydır.”

 

Aktif yaşam ve spor

 

Türkiye’de sağlığın büyük bir değişim içinde olduğunu hatırlatan Kent, Türkiye’nin yapısal ve sosyal bir değişim geçirdiğini anlattı. Kent, “Bu değişim içinde de hem önemli fırsatlar hem de engeller olacaktır. Gıdanın tüketilme biçimleri konusunda ve hayat tarzı konularında bir katkı sağlarız bu denkleme. Nereye bakarsanız bakın bugün dünyada insanlar köylerden kasabalara göç ediyor. Göç sırasında insanlar daha az hareket ediyorlar. Arabalara şehir hayatına alışıyorlar. Hareket azalıyor, Türkiye’de son 40 yıl içinde günde ortalama kaç adım atılıyor. İnsanlar arabalara alıştılar. Bu bir tarz, bunu değiştirmek kolay bir şey değil. Dünya değiştiği gibi bizimle algılanacak hayat tarzının da değişmesi lazım. 1906’daki reklamlarımızda da hep aktif yaşamı, sporu öne çıkarmışızdır. Şimdiki reklamlarda da bu böyle” diyor.

 

En dinamik iki ekonomi

 

Kent, toplantıda; Washington’da kısa bir süre önce katıldığı konferansta Amerikalı önemli bir ekonomistin kendisine “Meksika ve Türkiye dünyanın en dinamik iki ekonomisi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” diye sorduğunu belirterek, “Nasıl bakarsanız bakın Türkiye’nin dışarıdan görülen resmi bu. Şu anda dünyada örnek gösterilen iki ülke arasında Meksika ile Türkiye var. Her iki ülkenin de ortak yönleri mevcut, yanı başlarında çok büyük pazarlar mevcut. AB Gümrük Birliği her iki ülkeye de büyük imkânlar tanıyor” dedi.

 

Başarının sırrı

 

Gençlere tavsiyelerde bulunan Kent, yurt dışına gitmekten korkmamalarını öğütledi. Kent şöyle konuştu:, “Bavulunuzu geri dönüş bileti olmadan alıp tek yön bileti almaktan korkmayın. Benim dönüş biletim yoktu. Bugün yalnız yönetici değil aynı zamanda girişimci olarak da yurtdışına gitmekten korkmamalarını tavsiye ediyorum. Bugün bence Türkiye’nin en büyük potansiyeli girişimci ruhu. O girişimci ruhu ile çok fazla Hamdi Ulukaya’lar meydana getirme imkânı var.” Kent başarısının sırrını ise şöyle özetledi: “En önemlisi yaptığım işi çok seviyor olmam. Edison demiş ki ‘hiçbir gün çalışmadım hepsi benim için bir eğlenceydi.’ Benim için de öyle. Ben de Edison gibi düşünüyorum. Alçakgönüllü olmak, kendi çantanızı taşımak, markanın arkasına sığınmak değil markanın hep önünde olmak ve ona hizmet etmek çok önemli. Bir de değişik ülkelerde yaşamaktan korkmamak. Ben kariyerimde 19 defa ülke ve ev değiştirdim kariyerimde.”

 

Akil Adamlar

 

Konuşmasının sonunda Türkiye’de gündemde olan ‘Akil Adamlar’ ile ilgili bir soruya Kent şu cevabı verdi: “Olması gereken şeyler konuşulması gereken konular. Bazı tabular yıkılıyor”. Kent, ‘Size teklif gelse kabul eder miydiniz’ sorusuna ise, “Edemezdim çünkü orada bulunamazdım. Vaktim olmayacağı için düşünemezdir. Türkiye’de çok az zaman geçiriyorum” diyerek cevap verdi. Toplantının sonunda gazetecilerle tek tek fotoğraf çektiren Muhtar Kent, gazetecilere günün hatırası olarak birer kalem hediye etti. Coca Cola’nın en tepesinde birçok Türk’ün bulunması Türklerin iş dünyasındaki başarılarını da gözler önüne seriyordu.

 

Atlanta

 

Tropikal bir iklime sahip olan Atlanta yeni ve modern bir şehir. Parkları ve yeşil alanları çok olduğundan “Yeşil Atlanta” diye anılıyor. Atlanta’nın yeşil alanların fazla olmasının sebebi ise şöyle anlatılıyor. Bu şehirde parkları, yolları, çocuk bahçelerini ve çöpleri evlat edinebiliyorsunuz. Bir zamanlar çöpler toplanmadığından, bu evlat edinme ile insanlar örneğin bir parkı evlat edinerek belli bir miktar para (500 dolar gibi) bağışlıyor ve bu para ile o parkın

temizliği sağlanıyor, yolların bakımı yapılıyor. Coca Cola’nın da merkezinin bulunduğu Buckhead Bölgesi yeşil alanları ve birbirinden güzel büyük villaları ile dikkat çekiyor. Metro ağı ile örülmüş olan Atlanta’yı 1973’den bu yana Afrika kökenliler yönetiyor. Atlanta’daki siyahi kökenli vatandaşlar çocuklarına iyi bir eğitim vermeye önem gösteriyorlar.

Bu arada; Tüm Coca Cola ekibine, rehberimiz Burç Şahin’e, ProntoMICE’den Metin Metiner ve Efe Bey’e, Artıdeğer’den Şulecan Dalbudak Toközlü ve Şebnem Uslu Şenoldu’ya alakalarından dolayı teşlekkür ederim.