YUSUF KÜRKÇÜOĞLU


11 Nisan Meydanı?na neden AVM yapıyorsunuz?


Başlıktaki sorunun muhatabı kim bilmiyorum? Kim ve kimlerse lütfen onlar üstüne alınsın ve cevap verme lütfunda bulunacaklarsa bulunsunlar.

11 Nisan Meydanı olarak isimlendirilen yeri tüm Urfalılar biliyordur. Yıkılan 11 Nisan Stadyumu, kapalı spor salonu, Emirgan çay bahçesi ve etrafındaki alandan oluşmakta.

Samimi söylemem gerekirse böyle bir alanın yıkılması 100 yılda olan bir olaydır. Herkese söylüyorum bu fırsat bir daha gelmez. Onun için bu alan komple yeşil alan olmalı, altı tamamen otopark yapılmalı. Öyle kâr getirecek denilip yeşil alanın altı Alışveriş Merkezi (AVM) olmamalı.

Şimdi bu yazdığımı okuyan yetkililer, “Yusuf bey yazdı ya alışveriş merkezi olmayacağını sanıyor” diyorlardır. Doğru söylüyorlar ben yazdım diye AVM yapılmayacak mı? Tabi ki yapılabilir. Ama üzerime düşen, sorumluluğumu yerine getirmemdir. Memleketimi sevdiğimi zamanında söylememdir.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu: “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır”. Evet Urfa’nın göbeğine alışveriş merkezi yapmak Urfa’ya, Urfalı’ya yapılan bir haksızlıktır. Bunun karşısında da susmak bize yakışmaz.

Bu arada bir parantez açalım. Topçu Meydanı Projesi de 100 yılda ele geçen bir fırsat. İnşallah o proje de layıkıyla hayata geçirilir.

1985-1986 yıllarında Bamyasuyu’nda 5 bin civarında ağaç kesilip yerine hal pazarı yapılmıştı. Şehrin doğal parkı yok edilmişti. Şimdiki belediye ağaçların kesilip yerine yapıldığı hal pazarını yıkmak istiyor. Dükkan yapmak, alışveriş merkezi yapmak kolay yıkmak zor. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Sonra milyonlarca lira istimlak parası veriliyor.

Bu şehrin sahibi olanlar 11 Nisan Meydanı’na Alışveriş Merkezi yapılmasına karşı çıkıyor. Bunu aklımıza iyi koyalım. Bu şehrin sahibi Sayın Bakan Faruk Çelik değil. Sayın Valimiz Celalettin Güvenç de değil. Onlar yarın görev süreleri bittiğinde bu memleketten ayrılıp gidecekler. Bu şehrin sahibi belediye başkanları da değil. Bir hafızanızı yoklayın son 30 yılda Belediye başkanlığı yapmış (5 yılı aşkın süre) hangi isim Şanlıurfa’da kalmış. İbrahim Halil Çelik mi? Ahmet Bahçıvan mı? Sayın Fakıbaba da görev süresi bitince Urfa’da kalmayacaktır göreceksiniz.

Onun için bu işe kafa yoran insanların görüşleri önemsenmeli. Bakın Facebook’ta “11 NİSAN BETON OLMASIN” ismiyle açılan sayfanın üyesi 1.241 kişiye ulaşmış. Facebook kullanan Urfa Sevdalısı 1.241 kişi. Ve bu kişilerin büyük çoğunluğu ne Belediye’nin çalışmalarına karşı ne de Hükümet’in.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu ile 11 Nisan Meydanı ile ilgili telefon görüşmemde; Sayın Büyükhatipoğlu projenin getirisi üzerinde konuşmuştu. 40 milyon TL gibi bir rakamdan bahsetmişti. Alanı Gençlik Spor Bakanlığı’ndan aldıkları için buradan elde edilecek gelirin büyük kısmıyla yüzme havuzları ve spor merkezleri yapacaklarını ifade eden Büyükhatipoğlu’na katılmamak mümkün değil tabi. Ama o 40 milyon TL’yi mümkünse 11 Nisan’a AVM yapmadan başka şekilde bulun derim. Zaten il merkezine ve ilçelere yüzme havuzları ile spor merkezleri yapılmakta. Kaynak bulunmuş gibi gözüküyor. Onun için 11 Nisan’a AVM’ye hayır.

Bu arada iyi ki Twitter var. Şanlıurfa Sevdalıları konuyu burada tartışıyorlar. Ara sıra yetkililerde twit atıyor. İşte onlardan bir kaçı:

Yusuf Kürkçüoğlu’na Twitter’da cevap veren Şanlıurfa İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz; “Konuyla ilgili görüşmek isteyen her vatandaşa kapımız sonuna kadar açıktır. Alışveriş merkezi yerin altında yapılıyor. Yargının sözünün üzerine söz olmaz.”

Tabi ki yerin altında yapılıyor alışveriş merkezi Sayın Yavuz. Yerin üstünde yapılsaydı kıyamet çoktan kopmuştu. Bu arada Sayın Yavuz’un dediği gibi 11 Nisan Projesi yargıda. İnşallah projenin alışveriş merkezi kısmına iptal çıkar.

Mahmut Mancı’dan Bakan Çelik’e twit: “Bakanım Urfa’da ki 11 Nisan alanına yapılacak projeyi tekrar gözden geçiriniz. Yeşil alan istiyoruz. LÜTFEN beton istemiyoruz.”

Bakan Çelik’ten Mancı’ya cevap: “Ş.Urfa’da 5 kent meydanı yapılıyor. Biri de 11 Nisan. 30 bin m2’si yeşil alan. Neresi beton. Atanlara değil iş yapanları takip edin. Atandan kastım bilgi kirliliği oluşturanlar.”

Sayın Bakan yeşil alandan bahsetmiş ama yeşil alanın altındaki felaketten bahsetmemiş. Şanlıurfa’nın merkezini kilitleyecek trafikten bahsetmemiş. Her gün binlerce kişinin bu alandaki AVM’ye gelip gideceğinden bahsetmemiş.

Sonuç olarak Urfa’nın yeni bir AVM’ye ihtiyacı yok. Urfa City var, Ekim ayında hizmete girecek olan Piazza AVM var. Üçüncü bir AVM bana göre cinayettir. Hem de şehrin göbeğinde işlenmiş bir cinayet. Ayrıca Mimarlar Odası tarafından Sayın Bakan’a taslak bir proje sunuldu. Projede AVM yok.

Bu arada Sayın Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya bir konuyu iletmem lazım. Basına da haber oldu. İpekyol sakinleri park istiyor diye. Yeşil alan olarak geçen yer Belediye meclisi tarafından yeşil alandan çıkartılarak Pazar yeri yapılmış. Sayın Başkan’dan ricam bu alanın park olması. Yeşil alan olarak kalması. Mahallelinin parka ihtiyacı var Pazar yerine değil.