YUSUF KÜRKÇÜOĞLU


?SİYASET BU DEĞİL? DEMEYELİM


Yerel Seçimler dolayısıyla Şanlıurfa bir hayli hareketli. Büyükşehir olmamızdan dolayı Belediye Başkan adaylığına ilgi olması beklenirken tam tersi yaşandı ve çok az sayıda başkan aday adayı AK Parti’den Büyükşehir için başvuruda bulundu. Bu durumun yaşanmasında Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in aday gösterilebileceği düşüncesi etkili olmuştur.

Sayın Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in de isminin kulislerde konuşulması aday adayı olabilecek bazı isimlerin önünü kesmiştir. Bu kişiler adaylıktan vazgeçmişlerdir. Sayın Vali’nin isminin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak lanse edilmesi yanlış bir tutum olmuştur. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 yıllık AK Parti iktidarı sırasında görevdeki bir Vali’yi Belediye Başkan adayı yaptığına ben şahit olmadım. Bundan sonra da yapacağını sanmam.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı için başvurusunu yapan 9 aday adayı dışında bir adayın Başkanlık için belirlenmesi (Sayın Bakanı hariç tutuyorum) bana göre hiç mi hiç etik olmayacaktır. Madem kafalarda bazı isimler vardı onların aday adayı olmaları sağlanmalıydı. İnşallah bu adaylık konusunu elimize yüzümüze bulaştırmayız, Şanlıurfa için en hayırlısı kim ise o belirlenir.

Bildiğiniz gibi mevcut Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba AK Parti’den başkan aday adaylığı için başvuruda bulunmadı. Fakıbaba, tekrar aday gösterilecekse bunun başvuru olmadan da olabileceğini düşünüyor. Bu sebeple aday adaylığı için başvurusunu yapmadı. Veyahutta AK Parti’ye geçtiğinde Sayın Başbakan’a bir sonraki seçimlerde aday adayı olmayacağını açıklamış olmasındandır. Ben ikinci şıkkı tercih ediyorum. Sayın Fakıbaba’nın AK Parti’ye geçişinde aday olmayacağı sözünü vermiş olabileceğini tahmin ediyorum. Bununla birlikte önümüzdeki genel seçimlerde Milletvekili sözü aldığını düşünüyorum.

Sayın Fakıbaba’nın AK Parti Urfa teşkilatı ile arasının hep limoni olduğuna 10 yıldır şahidiz. AK Parti’deki ilk döneminde de bu böyleydi son döneminde de. Bu sebeple risk alınarak aday gösterilmeyeceğini söylemek mümkün sanırım.

Önceki gün Sayın Ömer Kapaklı’nın Güneydoğu TV’deki programında da aday gösterilmeyeceğinin sinyallerini aldık. Sayın Fakıbaba, aday gösterilmezse hiç üzülmeyeceğini partinin bir neferi olarak çalışacağını söyledi. Ki böyle de olmalıdır. Yerel seçimlerde Fakıbaba, anketlerde hep önde olma faktörünü kullanarak il merkezi ve 13 ilçede oyların artırılması için çalışacaktır. Genel seçimlere kadar da yine il il gezerek konferanslar vereceğini düşünüyorum. Tabi sonra da Şanlıurfa Milletvekili olarak TBMM’deki yerini alacaktır. Ki bu da hakkıdır diye düşünüyorum Sayın Fakıbaba’nın.

Bu arada AK Parti, Şanlıurfa’nın ilçelerinde 2009 yerel seçimlerinde yaşadığı şoku bu sefer yaşamayabilir. Sayın Bakan Faruk Çelik ve Fakıbaba’nın sevilirliliğine güçlü bir Büyükşehir adayı ve iyi belirlenmiş ilçe adaylarının katılmasıyla 13 ilçenin yarısından fazlası AK Parti’nin olabilir.

Şanlıurfa’daki diğer partiler de henüz Büyükşehir ve 13 ilçe için adaylarını açıklamış değil. Tüm partiler AK Parti’nin açıklanacak adaylarına odaklanmış durumda. AK Parti’nin açıklayacağı isimler arasındaki kuvvetli ve zayıf adaylara karşı strateji belirlemeleri için bunu yapmaları doğru. Belediye Başkanı kazanabilecek partiler BDP, MHP ve Saadet Partisi’nde heyecanlı bekleyiş biraz daha devam edecek gibi. Ben hangi partinin adayı kazanırsa kazansın

Şanlıurfamıza ve ilçelerimize faydalı olsun isterim. Seçildikten sonra da Parti farkı gözetmeden çalışıp, başkanı olduğu belediyenin iyi yerlere gelmesi için çalışmasını canı gönülden arzu ederim.

Son tahlilde eğer Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Sayın Valimiz Celalettin Güvenç veya başvuruda bulunan 9 aday adayı dışında bir kişi Belediye Başkanlığı için AK Parti’den aday gösterilirse ben dahil olmak üzere tüm Şanlıurfalılar “SİYASET BU DEĞİL” sözünü her yerde söyleyecektir sanırım. İnşallah ben yanılırım ve bu sözü hiç söylemeyiz.

ykurkcuoglu@gmail.com