Faruk Bayuk


ŞANLIURFA ve BÜYÜKŞEHİR..


Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı Tarafından yapılan açıklamada nüfusu 750 bin olan bazı illerimizin, Büyükşehir olacağı resmen açıklandı. Yani Şanlıurfa 2014 yerel seçimlerine artık Büyükşehir olarak girecek bende bu konu üzerinde siz değerli okurlarımızla bir takım araştırmalar yaparak bazı bilgileri paylaşmak istedim.

Peki büyükşehir statüsü ne demek ?Bir Şanlıurfalı olarak hayatımızda ne gibi değişiklikler olacak.?

Büyükşehirler 1982 Anayasası ile kuruldu ve o zaman yerel yönetimlerin yükünü hafifletmek amacıyla maksat dünyada yükselen eğilim olan merkezi yönetim yetkilerinin bir bölümünü yerel yönetimlere devrederek yerinde yönetim kavramına işlerlik kazandırmak, hizmetlerin daha planlı ve programlı olarak halka sunulmasını sağlamak.

Yerel yönetimlerin yetki olarak güçlendirilmesinin yanı sıra ekonomik olarak da güçlendirilmesini hedefleyen büyükşehir uygulaması merkezi bütçeden daha fazla pay almasını sağlayan bir statü.

Şöyle ki; Türkiye de Belediyelere ödenen kaynağın yüzde 16 sını Büyükşehir belediyeleri alıyor.Yani bütçenin yüzde 80 ine yakın bölümünü 16 Belediye alırken geriye kalan yüzde 20 kısmını da diğer 65 belediye alıyor.

Büyükşehir olmak aslında ne kazandırır ne kaybettirir birçok hemşerimiz bunu bilmiyor.

Büyükşehirle artık BÜYÜK ŞEHİR ‘Belediye Başkanı seçeceğiz.

İl ilçe ve Belde Belediyelerinin aldığı bu paya karşılık artık sorumlulukları da daha fazla olacak. Hem merkezi hemde ilçe belediyelerinde vatandaşlara karşı artık yükümlülük daha da fazla artıyor.

Büyükşehir belediyeleri şehrin tüm plan ve programlarını yapacak, Ayrıca ilçe belediyelerini nazım imar planını onaylayacak.

Toptancı halleri yolcu ve yük terminalleri, mezbahaneler, otoparklar yapacak ve bunları işletecek.

Spor tesisleri sosyal aktivitelerin daha rahat yapılabilmesi için gerekli olan bütün tesislerin yapılması ve işletilmesini yapacak.

Daha önemlisi ilçe belediyeleri arasında doğabilecek anlaşmazlıkları zabıta ve diğer belediye hizmetlerinin koordinasyonunu sağlayacak.

Büyükşehirli olmanın avantajları dışında bazı dezavantajları da var. Özellikle esnaf kesiminde bazı vergilerin artışı söz konusu zaten çok büyük sıkıntıları olan esnaflar bu işten hoşlanmayabilirler.

Aksi takdirde Büyükşehir sadece Şanlıurfa için bir etiket olacak bütçeden daha fazla para alacağız ama sonuçta değişen bir şey olmayacak.

Bu aşamada şu soruyu soruyorum sayın Fakıbaba ve ekibi kendilerini şimdiden bu işe konsantre etmeli gerekirse eski büyükşehir belediyelerinden bu konuda yardım almalıdır.

Belediyecilik; PARTİCİLİK İŞİ; değildir. Belediyecilik Şanlıurfa’mıza hizmet etme sevdasıdır. Gerekirse kaynak yaratmak ve bunları halkın yararına sunmak en büyük görevidir.

Umarım bu dediklerimi ŞANLIURFAMIZDA görebiliriz.