Uzmanı uyardı: Güneş gözlüğü alırken dikkat!

Uzmanı uyardı: Güneş gözlüğü alırken dikkat!

Türkiye'de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde devam ederken Şanlıurfa’da nisan ayında haziran sıcağı yaşanıyor. Artan sıcaklıklar nedeniyle güneşten gelen zararlı ışınlar insan sağlığını tehdit ediyor. Bu zararı en aza indirmek için uzmanlar

Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden olan Şanlıurfa’da henüz nisan ayındayken sıcaklıklar insanı her açıdan bunaltmaya başladı. İlerleyen günlerde sıcakların daha da artacağı beklenirken güneşten gelen zararlı ışınlar, hem cilt sorunları hem de göz sorunlarının oluşmasına neden oluyor. Ultraviyole (UV) ışınları olarak da adlandırılan mor ötesi ışınlar, insanın göz sağlığı açısından çok zararlı olmakta ve ileriki zamanlarda katarakt gibi göz hastalıklarına, göz kapağındaki deride cilt kanserine sebep olabiliyor. Bu gibi göz sorunlarına yakalanmamak için ise uzmanlar sağlık testlerinden geçirilen güneş gözlüklerini kullanmayı öneriyor.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde şehrin en işlek caddelerinden Atatürk Bulvarı üzerinde bir gözlükçü de 30 yıla aşkın süredir optisyenlik yapan Doğan Kızılelma, sektörde son durumu BİHA’ya değerlendirdi.

Gözlüklere olan talebin az da olsa başladığını belirten Kızılelma, ilerleyen süreçte talebin artacağını düşündüğünü ifade etti.

KIZILELMA: ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ FİYATLARI YÜKSEK BULUYORLAR

"10-15 gün sonra yoğunluk artacaktır" diyen Kızılelma, “Gözlüklere talepler az da olsa başladı. İlerleyen süreçte talebin artacağını düşünüyoruz. 10-15 gün sonra yoğunluk artacaktır. Toplumun alım gücü biraz daha düştü. Bazı müşteriler fiyatları yüksek bulabiliyor“ dedi.

GÖZLÜKLER 900 TL’DEN BAŞLIYOR

Geçen yıla oranla fiyatların yaklaşık yüzde 50 civarında arttığını da sözlerine ekleyen Kızılelma, “Gözlük fiyatları markalarına ve camlarına göre değişiyor. Kullanılan ham maddede bunda belirleyici olabiliyor. Ortalama enjeksiyon çerçevelerde fiyat bandı kampanyalı olarak 900 TL’den başlıyor. Metaller ise 1400 TL’den başlıyor” ifadelerini kullandı.

RETRO MODELLER İLGİ GÖRÜYOR

Bu yıl daha çok güncel olan retro modellerin ilgi gördüğünü söyleyen Kızılelma, bunların genellikle kemik ve asetat çerçevelerden oluştuğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bu yıl daha çok güncel olan retro modeller tutuluyor. Bunlar kemik ve asetat çerçevelerden oluşuyor. Burada belirleyici olan iklim koşulları, bireyin hobileri daha fazla gözlük tercihinde etkili oluyor. Diyelim ki birey daha fazla araç kullanan bir insansa polaret olan camların tercih edilmesi biraz daha artı avantaj saklar kendisine. Gündelik hayatta ise normal organik CR-39 boyamalar da kullanılabilecek lenslerdir. Daha fazla yüksek radyasyona maruz kalan kişilerde ise mavi radyasyonu engelleme özelliği olan mavi filtreli camlar da önerilebilir.“

SAHTE GÖZLÜKLER CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA SEBEP OLABİLİR

Kızılelma, piyasada plastik hammaddeli camların daha fazla satıldığını ancak organik ve polaret camların daha sağlıklı olduğunu vurguladı.

Sahte gözlük kullanım konusunda uyarılarda da bulunan Kızılelma, son olarak şunları ifade etti:

“Daha fazla piyasada satılan camlar hammaddesi plastik olan camlardır. Bunlar organik ve polaret değildir. Plastik camlar daha fazla göze zararlı ışının iletilmesini sağlar. Özellikle gözünü korumak isteyenlerin buna dikkat etmesi lazım. Bunlar ileride katarakt oluşumunu etkileyen etkenlerdir. Renita hastalıklarına da sebep olabilirler“.



Haber Kaynak : Bizim Haber Ajansı

İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR