Arıcılığın gelişmesi için önemli adım: Şanlıurfa'da binlerce ücretsiz kovan dağıtıldı

Arıcılığın gelişmesi için önemli adım: Şanlıurfa

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Arıcılığın Gelişmesi ve Yaygınlaştırılması projesi kapsamında ücretsiz kovan dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtım töreninde konuşan Vali Şıldak, projenin arıcılığın gelişmesi açısından önemli bi

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde Arıcılığın Gelişmesi ve Yaygınlaştırılması projesi kapsamında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Şanlıurfa Bal Üreticileri Birliği ve Şanlıurfa Arı Yetiştiricileri Birliği’ninkatkılarıyla il genelinde 114 arıcıya 2 bin 850 arılı kovan, 570 boş kovan dağıtımı yapıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde gerçekleşen dağıtım törenine, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, ziraat odası başkanları, arı yetiştiricileri ve diğer ilgililer katıldı.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, projenin arıcılığın gelişmesi adına önemli bir adım olduğunu belirtti.

“İlimizdeki kovan sayısı bugünkü dağıtılacak kovanlarla birlikte 206 bine ulaşmış olacak ki iyi bir rakam iyi bir seviye.” diyen Şıldak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün arıcılığımızın gelişmesi için gerçekleştirilen bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Öncelikle çok şanslı bir ildeyiz. Bir tarım şehrindeyiz. Tarım bütün üretimlerin ana kaynağını oluşturuyor. Urfa pek çok tarım ürününde Türkiye üretiminin büyük bölümünü karşılayan ilk 3’te ve 5’te çok sayıda ürüne sahip. Özelikle sulu tarımla verimide giderek artan bütün bunların yanı sıra çalışkan insanları bilinçli çiftçileri ile modern koşullarda tarımın yapıldığı verimin her geçen gün arttırıldığı bir coğrafya. Bugün 3400 civarı bir arı kovanını dağıtımı söz konusu olacak. Bunun 2800’ü arılı kovan şeklinde planlanmış. İlimizdeki 900 arıcımızın 114’ü bugün bu kovanlarla buluşturmuş olacağız. İlimizdeki kovan sayısı bugünkü dağıtılacak kovanlarla birlikte 206 bine ulaşmış olacak ki iyi bir rakam iyi bir seviye.”

AKSOY: HEM ÜRÜNÜMÜZ HEM DE VERİMİMİZ ARTACAK

İl Müdürü Aksoy ise Türkiye'nin bal üretimindeki önemine değinerek, ülkenin 2. sırada yer aldığını ve yaklaşık 115 milyon ton bal üretildiğini söyledi. Aksoy, Şanlıurfa'da da arıcılığın büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, bugün dağıtılan kovanların bölgedeki badem ağaçlarının çiçeklenmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Aksoy konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye bal üretiminde dünyada 2. sırada. 9 milyon 200 bin adet arılı kovan ile yaklaşık 115 milyon ton bal üretiyor. Şanlıurfa’da da 206 bin arılı kovanımız var. 930 adet Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı üyemiz var. Göreve başladığımda Şanlıurfa Arıcılar Birliği Başkanı ile Bal Birliği Başkanı beni ziyaret etmişti. Valimizinde bize verdiği talimat gereği üreticilerimizin yanında olmak vazifesiyle GAP İdaresi başkanı, Arıcılar Birliği başkanı ile Bal Birliği başkanı bir araya geldi. Bizim koordinemizde bugün yaklaşık olarak 3 bin 400’e yakın kovanı üreticilerimize dağıtmış olacağız. Bu üreticilerimiz almış olduğu kovanlar aynı zamanda 3 buçuk milyon badem ağacımızın çiçek açma döneminde döllenmesine neden olacak hem ürünümüz artacak hem de verimimiz artmış olacak.”



Haber Kaynak : Bizim Haber Ajansı

İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR