Birecik’te 30 kelaynak kuş göç etmek içim doğaya bırakıldı

Birecik’te 30 kelaynak kuş göç etmek içim doğaya bırakıldı

Birecik üretim istasyonunda koruma altında bulunan kelaynak kuşlarından 30 tanesi doğaya bırakıldı.

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi Kelaynak Üretim İstasyonu’nda koruma altında tutulan kelaynakların sayısı, son yıllardaki rekor üremeler ve bu yıl dünyaya gelen 53 yavru ile birlikte sayısı 336'e ulaştı

Birecik ilçesi Kelaynak Üreme İstasyonu'nda koruma altında bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki 30 kelaynak kuşu doğaya bırakıldı.

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Dünyadaki son iki popülasyondan biri Kuzeybatı Afrika Fas’ta, diğeri ise Türkiye’dedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Kelaynak üretme istasyonunda 17 dönümlük sahada 1 Şeflik idare binası, 1 tedavi binası,1 bekçi kulübesi ve müştemilatında; 2 Mühendis, 1 Veteriner Hekim dahil toplam 11 personeli ile Kelaynak kuşlarına ev sahipliği yapılıyor.

İdare binasında bulunan ziyaretçi tanıtım merkezine her yıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Her yıl Şubat ayında Kelaynak kuşları, üreme dönemi kafeslerinin kapıları açılarak doğaya salınıyor. Doğal ortamda serbestçe uçan ve beslenen Kelaynak kuşları, istasyondaki kayalık ve tahta yuvalarda üredikten sonra Haziran ayında yeniden kafeslere alınıyor.

Üretme istasyonunda 283’ ü erişkin, 53’ ü bu yılın yavrusu ile birlikte toplam 336 Kelaynak kuşu bulunuyor.

2021 yılında 15 adet, 2022 yılında 30 adet, 2023 yılında 30 adet Kelaynak kuşu göç etmek üzere salındı. Bu yıl da göç yol için 30 Kelaynak kuşu doğaya salındı.

BİHA






Haber Kaynak : Bizim Haber Ajansı

İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR