Gıda Mühendisleri Odası uyardı: Elektrik kesintileri gıda güvenliğini tehdit ediyor

Gıda Mühendisleri Odası uyardı: Elektrik kesintileri  gıda güvenliğini tehdit ediyor

Şanlıurfa'da artan elektrik kesintileri, sadece günlük yaşamı değil, aynı zamanda gıda güvenliğini de tehdit ediyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, elektrik kesintilerinin gıda güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeke

Son zamanlarda Şanlıurfa'da sıklaşan elektrik kesintileri, özellikle yaz aylarında ciddi sorunlara yol açıyor. Evlerde yaşanan sıkıntıların yanı sıra, asıl endişe gıda güvenliği konusunda ortaya çıkıyor. Soğuk zincirin bozulmasıyla birlikte gıdaların çabuk bozulma riski artıyor ve bu durum zehirlenme vakalarının artmasına neden olabiliyor. Özellikle sağlık açısından hassas gruplar büyük risk altında bulunuyor.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, elektrik kesintilerinin gıda güvenliği açısından büyük tehlike oluşturduğunu vurgulayarak, duruma ilişkin açıklamada bulundu. Kesintilerin gıda üretim tesislerinde üretimi durdurduğu ve perakende işletmelerde ürün bozulmasına yol açtığı belirtilirken, ekonomik kayıpların da kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.

SALGINLARA DÖNÜŞME RİSKİ TAŞIMAKTADIR

Açıklamada elektrik kesintilerinin etkileri ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

Gıda Güvenliği: Elektrik kesintileri, özellikle soğuk zincirin korunması gereken gıda maddelerinin bozulmasına ve insan sağlığı için risk oluşturmasına neden olmaktadır. Soğukta muhafazası gereken gıda maddelerinin kesintiler sırasında çözünüp tekrar donması ya da uzun süre dolap sıcaklığının (+4-6 C°) altına beklemesi zehirlenmelere sebep olabilmekte ve Gıda Kaynaklı Enfeksiyon ve İntoksikasyonlarda artışa sebep olabilmektedir. Gıda kaynaklı zehirlenmeler hava sıcaklığının yüksek olduğu ilimizde salgınlara dönüşme riski taşımaktadır.

Üretim ve Ticaret: Gıda üretim tesislerinde üretim durmakta ve kesintilere uğramakta, perakende işletmelerde ise satış ve tüketim noktasında ürünlerin bozulmasına ve gıda israfına sebebiyet vermektedir. Ticari faaliyetler sekteye uğramaktadır. Bu durum, hem işletmecilere hem de tüketicilere zarar vermektedir.

“YETERSİZLİKLERİ VE HİZMET KALİTESİNDEKİ DÜŞÜŞ, BU SORUNLARIN BAŞLICA KAYNAĞIDIR”

DEDAŞ'ın elektrik dağıtımındaki yetersizliklerinin ve hizmet kalitesindeki düşüşün, bu sorunların temel kaynağı olduğunun öne sürüldüğü açıklamada, “DEDAŞ'ın Sorumluluğu: DEDAŞ'ın bölgede elektrik dağıtımındaki yetersizlikleri ve hizmet kalitesindeki düşüş, bu sorunların başlıca kaynağıdır. Hizmet sağlama noktasında gereken yatırımların yapılmaması, bakım ve onarım çalışmalarının yeterince hızlı ve etkili bir şekilde yürütülmemesi, bu durumu daha da vahim hale getirmektedir.” denildi.

“YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Şanlıurfa'daki gıda güvenliği ve toplum sağlığı sorunlarının çözülmesi için harekete geçilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, talepler şöyle sıralandı:

“Kesintilerin Son Bulması: Şanlıurfa'da sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin önlenmesi için Elektrik dağıtım şirketi ve kamu otoritesi tarafından acil ve etkili önlemler alınmalıdır. Altyapı Yatırımları: Elektrik altyapısının modernize edilmesi ve mevcut sistemlerin iyileştirilmesi gerekmektedir.

Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik: DEDAŞ'ın çalışmalarında şeffaflık sağlanması, hesap verebilirlik ilkesi ve mevzuata uygun hareket edip etmediği denetlemeye yetkili kurumlar tarafından denetlenmelidir.

Gıda Mühendisleri Odası olarak, Şanlıurfa'da yaşayan halkımızın ve sektörümüzün karşı karşıya olduğu bu sorunların çözülmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Gıda Güvenliği ve toplum sağlığımız için bu sorunların bir an önce giderilmesini talep ediyoruz.”



Haber Kaynak : Bizim Haber Ajansı

İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR