Şanlıurfa’da anız yakanlara ceza yağdı

Şanlıurfa’da anız yakanlara ceza yağdı

Şanlıurfa Valiliği kent genelinde büyük bir sorun haline gelen anız yangınları için cezai işlem uygulamaya başladı. Son iki haftada kent genelinde yapılan anız yangınına sebep olduğu belirlenen 206 şahsa milyonlarca lira para cezası uygulandı.

Şanlıurfa'da hasadı yapılmış olan ekin tarlalarında anız yakılması büyük sorun oluşturuyor. Toprağın içinde bulunan canlıların ve organizmaların ölümüne, toprağın verimsizleşmesine sebep olan anız yakılması yapılan bütün uyarılara rağmen çiftçilerin başvurmaya devam ettikleri gereksiz bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

Sadece anız yakılan tarlayla sınırlı kalmayıp komşu tarlalara sıçrayan, hatta ekili alanlar ve bu alanlarda bulunan tarım araç ve gereçleri ile yerleşim yerlerinin yanmasına sebep olan, böylelikle çiftçilerin can ve mal güvenliğini tehdit eden anız yakılması olaylarına karşı Şanlıurfa'da etkili bir şekilde önlemler alınmaya başlandı.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleştirilen toplantılar, kurumlara verilen talimatlar, bu konuda vatandaşlara yapılan çağrılar anız yakılması konusunda gerçek durumun anlaşılmasına katkı sağlarken bir taraftan da uygulanan cezalar etkili oluyor. Şanlıurfa Valiliği'nin talimatı doğrultusunda kolluk güçleri tarafından bütün anız yakma olaylarına müdahale ediliyor ve tutanak düzenlenerek hem idari para cezası uygulanıyor hem de adli işlem başlatılıyor.

Vali Şıldak, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada anız yakılmasına kesinlikle göz yummadıklarını, çünkü tarımsal açıdan faydası olmayan bu davranışların başkalarının arazilerine, araç gereçlerine zarar verdiğini, birçok arazide ekinlerin yandığını, hatta yerleşim yerlerinin tehdit altında kaldığını belirtti.

İnsanların yaralandığını, komşu illerde olduğu gibi hayatını kaybettiğini aktaran Şıldak, bütün çiftçiler ve vatandaşların yaz aylarının sıcağında tarım arazilerinin, meraların ve ormanlık alanların yangından korunması konusunda duyarlı olmalarını istedi. Her anız yakan hakkında mutlaka idari ve adli işlem yapıldığını söyleyen Vali ŞILDAK yanan alanın büyüklüğüne göre yangına sebep olanlara para cezası uygulandığını ifade etti.

CEZA YAĞDI

Son iki haftalık dönemde 206 kişi hakkında toplam 15 bin 715 dekar alanın anız yakma sonucunda zarar görmesi üzerine yaklaşık 14 milyon TL para cezası uygulandığını bildiren Vali ŞILDAK bu konuda kontrol ve denetimlerin aralıksız olarak süreceğini, anız yakanların cezasız bırakılmayacağını sözlerine ekledi.

BİHA



Haber Kaynak : Bizim Haber Ajansı

İLGİNİZİ ÇEKECEBİLİR